Identifiquen per primer cop a Europa un parasitoide del pugó del bambú

En parcs de Lleida, Barcelona i València en el marc d'una recerca amb la UdL

Download Pdf
Exemplar femella del parasitoide / Foto: Ehsan Rakhshani

Una recerca internacional on participa el catedràtic d'Entomologia del dept. PVCF Xavier Pons, ha detectat per primer cop un parasitoide de pugons del bambú (Takecallis arundinariae i Takecallis taiwanus) d’una espècie no descrita a Europa, típica del sud-est asiàtic. L'estudi, publicat a la revista  ZooKeys, està liderat per la Universitat de Zabol (Iran) i també hi participen la Universitat de València i la Universitat d'Atenes (Grècia).  

Els investigadors, entre els que hi ha el catedràtic d'Entomologia de la UdL Xavier Pons, han desenvolupat la seua recerca a l’Arborètum de Lleida, al Jardí Botànic de València i a un parc urbà de Barcelona. Així han identificat per primera vegada a Europa la presència del Trioxys liui Chou & Chou, fins ara conegut com a parasitoide dels pugons Cranaphis formosana i Phyllaphoides bambusicola sobre bambús a la Xina i Rússia.

"La introducció accidental d'aquesta espècie de parasitoide s'ha realitzat probablement mitjançant el transport de material vegetal de bambú infestat", explica Pons.  "Les invasions d'insectes s'han incrementat degut al transport comercial de plantes des de llocs remots", afegeix.  

Els parasitoides actuen com a enemics naturals, són agents de control biològic i poden reduir els perjudicis que els pugons causen a les plantes, en aquest cas típiques de parcs i jardins. "Els resultats posen de manifest la importància de la globalització en l'expansió d’alguns insectes i en l'interès que poden tenir el jardins botànics per a la detecció de noves espècies", destaca el catedràtic de la UdL.

 

Text: Oficina Premsa UdL


Article Trioxys liui Chou & Chou, 1993 (Hymenoptera, Braconidae, Aphidiinae): an invasive aphid parasitoid attacking invasive Takecallis species (Hemiptera, Aphididae) in the Iberian Peninsula