Professors de PVCF participen com organitzadors i ponents en el 8º Congreso Forestal Español a Lleida

Intervenen aquesta setmana al 8è Congrés Forestal Espanyol (CFE)

Download Pdf
Congreso-Forestal
Foto: P. Vallbuena /CFE
Una quinzena d'investigadores i investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) intervenen aquesta setmana al 8è Congrés Forestal Espanyol (CFE) que, fins divendres, aplega uns 900 experts d'arreu de l'Estat a la Llotja de la capital del Segrià. El catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària, Forestal i de Veterinària de la UdL, Jordi Voltas, serà l'encarregat de la conferència de cloenda.
 
Voltas parlarà de l'evolució de la genètica aplicada als boscos i les seues espècies arbòries, fent incidència en els grans reptes de futur davant del context actual d'inestabilitat climàtica i canvi global. A aquestes circumstàncies també s'ha referit el rector de la UdL durant la inauguració del congrés. "Ens hem de reinventar per fer un món més sostenible en un context de població creixent, canvi climàtic i escassetat d'aigua", ha destacat Jaume Puy. 

El rector ha recordat que el 64% de la superfície de Catalunya és forestal i que l'abandonament de terres agrícoles i ramaderes encara farà créixer més els boscos en els propers 25 anys. "La mala gestió i l'escalfament global afavoreixen l'aparició de grans incendis. Estan suficientment protegits?", ha insistit Puy.
 
En aquest sentit, el president de la Societat Espanyola de Ciències Forestals (SECF), Felipe Bravo, s'ha queixat de la manca de suport, tant a nivell públic com privat. "Els recents incendis a Zamora, Lleida i en tants altres llocs no són més que el reiterat crit d'atenció sobre la falta de gestió forestal en les nostres muntanyes perquè s'augmenti la seua resiliència", ha destacat.
 
El personal investigador de la UdL que participa a la trobada tractarà temes com ara els llindars crítics en el dèficit de pressió de vapor en la gestió del risc d'incendis forestals; l'adaptació dels boscos al canvi climàtic; la visibilització de les dones al sector forestal; l'ús del georadar per a estudis genètics; la vulnerabilitat del bosc mediterrani a sequeres, incendis i tempestes; o l'impacte del canvi climàtic en la producció de bolets.

MÉS INFORMACIÓ:

Programa del 8è Congrés forestal espanyol

Text: Premsa UdL