Atorgats els premis universitaris SECF 2018

Download Pdf
D'esquerra a dreta: Àngel Cunill i Albert Morera. FOTO: Sergio de Miguel
La Societat Espanyola de Ciències Forestals (SECF) ha premiat tres treballs tutoritzats per professorat del departament de PVCF de la Universitat de Lleida (UdL), realitzats per dos alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) -Àngel Cunill i Albert Morera- i un altre de la University of Eastern Finland, Adrián Pascual. Cunill rebrà 1.000 euros pel millor Treball Final de Grau (TFG), la mateixa quantitat que Pascual pel seu accèssit en l'apartat de tesis doctorals. Mentre, Morera n'ha guanyat 500 pel seu accèssit en la categoria de Treball Final de Màster (TFM).
 
El TFG d'Àngel Cunill, tutoritzat pel professor de l'ETSEA Víctor Resco, porta per títol Obtención de mapas de humedad del combustible a partir de variables meteorologicas para la predicción del riesgo de incendios forestals a escala regional: nuevo enfoque a los actuales índeces de peligro de incendios. El treball -que s'ha imposat entre un total de 17 presentats- posa en pràctica l'ús d'un model semi-mecanicista simple a escala regional basat en la demanda evaporativa de l'atmosfera. "L'ús d'aquest model, adaptat a les condicions mediterrànies, suposa una millora notable a la forma actual d'estimar la probabilitat d'un incendi forestal", explica Cunill.
 
El TFM realitzat per Albert Morera, tutoritzat per Sergio de Miguel, està centrat en l'Evolució històrica i futura de la producció de bolets a les pinedes de Catalunya en funció de diferents escenaris i models de canvi climàtic. Morera explica que "contràriament al que es podria arribar a pensar, la producció de bolets no disminuirà, sinó que podria augmentar en determinades zones i de manera generalitzada a Catalunya. Tot i així, la tendència de la producció variarà en funció de l'espècie de fong i la climatologia específica". En aquesta categoria, amb 11 candidats, el primer premi ha estat per a un alumne de la Universitat de Còrdova.
 
La tesi d'Adrián Pascual, presentada a la University of Eastern Finland però co-tutoritzada també per Sergio de Miguel, porta per títol Improving forest management planning by means of airborne laser scanning and dynamic treatment units based on spatial optimization (Millorar la planificació de la gestió forestal mitjançant unitats d'exploració làser aerotransportada i unitats de tractament dinàmic basades en l'optimització espacial). En aquest apartat, amb 16 candidats, el primer premi ha estat per a un doctor de la Universitat de Còrdova.